راهكاري براي توقف صدور چك بلامحل

دبیرکل بانک مرکزی خبر داد: پروژه انتقال تصویر چک در دست طراحی و پیاده سازی است.

به دنبال اخذ مجوز در یکصد و پنجاه و هشتمین جلسه شورای پول و اعتبار، بانک مرکزی با قابلیت پذیرش و پردازش الکترونیکی چک‌های کاغذی بین‌بانکی و انجام تراکنشهای الکترونیکی با استفاده از سامانه پایاپای الکترونیکی(پایا) برای انتقال الکترونیکی تصویر، داده‌ها و اطلاعات چک و سامانه تسویه ناخالص آنی(ساتنا) جهت تسویه بین‌بانکی، سامانه انتقال تصویر چک (CIS) را در دست طراحی و پیاده‌سازی دارد.

محمود احمدي افزود: راه‌اندازی این سامانه علاوه برکاهش مدت زمان تسویه چکهای مزبور، امکان کنترل و نظارت این بانک بر عملیات مربوط به چک در سطح کشور و ممانعت از بکارگیری رویه و روالهای نامناسب موجود در شعب بانکها را فراهم می‌آورد.

احمدی اظهار کرد: سطح‌بندی و طبقه‌بندی دسته چک از طرقی مانند رنگ‌بندی نه تنها موجب ارتقای وضعیت فعلی آمار چک برگشتی در جامعه نخواهد شد، بلکه اتخاذ چنین روشی دارای مشکلات متعددی بوده و موجب وارد شدن لطمات و آسیب به بازار و جامعه می شود.

دبیرکل بانک مرکزی، ایجاد عدم اطمینان در بازار و رانت برای اشخاص با نفوذ، استفاده نادرست از چک، تقویت جنبه اعتباری چک، محرومیت برخی افراد از این ابزار، کلاهبرداری از طریق صدور چک بلامحل با درجه اعتباری بالا و … را از جمله این آسیب‌ها برشمرد.

وی گفت: از منظر کارشناسی، پیشنهاد می‌شود به منظور کاهش آمار چک برگشتی راهکارهای دیگری مد نظر قرار گیرد و راهکارهایی همچون اصلاح قانون چک و رویه‌های قضایی مربوط به صادرکنندگان چک برگشتی، اهتمام به اجرای دقیق مقررات جدید، فرهنگ‌سازی استفاده صحیح و بجا از چک به عنوان ابزار برداشت و استفاده از ظرفیت‌های موجود مانند چک تایید شده می‌تواند در نیل به هدف فوق موثر باشد.